Over de Studiedokter

Wie is de Studiedokter?

Wie is de studiedokter?

Mijn naam is Linda de Kam. Na mijn opleiding tot onderwijsassistent heb ik 10 jaar in het basisonderwijs gewerkt. Ik vind het leuk om met kinderen te werken en heb dat ook met veel plezier gedaan op de basisschool. Toch liep ik met mijn enthousiasme en creativiteit regelmatig tegen de grenzen van het schoolsysteem aan. Niet alle leerlingen passen in de mogelijkheden die er in de klas zijn. Hoewel er meestal wel ruimte is voor individuele trajecten en begeleiding,  is dat vaak toch te beperkt. Daarom heb ik besloten om als studiedokter aan de slag te gaan. Hiermee kan ik kinderen (en volwassenen) de begeleiding geven die ze echt nodig hebben. Individueel en aangepast aan hun talent en interesse.

Mijn ervaring

Naast het ondersteunen van kinderen binnen en buiten de klas heb ik 4 jaar les gegeven aan een schakelklas. Schakelklassen zijn klassen voor basisschoolleerlingen met een grote achterstand in de beheersing van de Nederlandse taal. In de schakelklas krijgen deze leerlingen intensief taalonderwijs. Er wordt dan veel gewerkt met levensecht onderwijs. Bijvoorbeeld boodschappen doen in de supermarkt, ergens naar toe met het openbaar vervoer of samen groentesoep maken. Tijdens de activiteit waren we bezig met de taal, maar ook bijvoorbeeld met rekenen. Ook heb ik naast het reguliere onderwijs een aantal kinderen extra ondersteuning gegeven na schooltijd.

Hoe werk ik?

Ik geloof dat kinderen zich beter kunnen ontwikkelen wanneer je gericht werkt met hun talenten. Kinderen moeten uitgedaagd worden op een manier die bij hen past of die ze leuk vinden. Daarom maak ik bijvoorbeeld een waslijn om getallen aan te hangen en te oefenen met tellen of rekenen. Of ik ontwerp een speurtocht met opdrachten waarmee kinderen op een leuke manier bezig zijn met de leerstof. Belonen werkt beter dan bestraffen. Met de basisschoolkinderen werk ik daarom met een beloningssysteem met stickers. De kinderen sparen daarmee voor een beloning die ze zelf mogen kiezen.

Ook voor jongeren en volwassenen!

Naast het begeleiden van basisschool leerlingen ben ik ook jongeren (middelbare school) gaan begeleiden. Ook kwamen de afgelopen jaren steeds meer volwassenen op mijn pad, voornamelijk voor het leren van de Nederlandse taal. Ik vind het leuk om met mensen uit andere culturen te werken en te zien hoe snel ze zich onze taal eigen kunnen maken. Ook leer ik veel van hen en hun achtergrond.